Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pysznie smakuje zwłaszcza ze słodkimi gruszkami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto

    20 dag mąki
    5 dag cukru pudru
    10 dag masła
    łyżka śmietany

    Masa na wierzch

    180 ml śmietany 18%
    2 jaja
    2 łyżki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    40 g mąki

    Dodatkowo

    masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście
    1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
    5 gruszek

Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki.
    Całość zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami.
    Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy