Tarta gryczana ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

To ciasto na pewno przypadnie do gustu osobom uczulonym na gluten oraz diabetykom.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki gryczanej
    2 łyżki fruktozy
    150 g posiekanego masła roślinnego
    1 żółtko
    1-2 łyżki wody

    Na obłożenie:
    0,5 kg wypestkowanych śliwek
    2 łyżki zmielonych migdałów
    1 łyżka fruktozy

    Użyłam blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm.

Tarta gryczana ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę gryczaną mieszamy z fruktozą, masłem i żółtkiem - wyrabiamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Tarta gryczana ze śliwkami 2. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3 mm grubości) lub po prostu dociskając palcami wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Na cieście układamy ciasno śliwki skórką do dołu. Wierzch posypujemy migdałami wymieszanymi z fruktozą. Jeśli zostało nam ciasto, ścieramy je na drobnej tarce i rozsypujemy na śliwkach.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy