Tarta jabłkowa

0 (0 ocen)

Ta tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 26cm
    ciasto:
    250g mąki
    125g masła
    60g cukru
    1 jajko
    łyżeczka cynamonu
    szczypta soli

    nadzienie:
    6-8 kwaśnych jabłek
    4 łyżeczki soku z cytryny

    masa waniliowa:
    4 jajka
    100g cukru
    szczypta cynamonu
    200g kwaśnej śmietany 18%tłuszczu
    15g cukru waniliowego

Tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

    Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.

    Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy