Ta tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26cm
ciasto:
250g mąki
125g masła
60g cukru
1 jajko
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
nadzienie:
6-8 kwaśnych jabłek
4 łyżeczki soku z cytryny
Tarta jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy nożem lub siekaczką do ciasta. Gdy składniki dobrze się połączą zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy przez 30-60 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut.
Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy do zarumienienia wierzchu około 25 minut.
Komentarze