Tarta jagodowo- bananowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rewelacyjne połączenie polskich jagód z egzotycznym bananem! Na kruchym, maślanym cieście wyłożona jest gruba warstwa jagód z niewielką ilością brązowego cukru. Na wierzchu ułożone są plasterki banana, które nadają pysznej słodyczy i aromatu.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru
    1 małe jajko

    Owocowy wierzch:
    2 szklanki jagód
    1 łyżka brązowego cukru
    1 banan

Tarta jagodowo- bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać cukier i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 22- 25 minut.
  • 2. Owocowy wierzch:
    Jagody przebrać z liści, umyć i osuszyć. Przygotowane wysypać na podpieczony spód, wyrównać, posypać brązowym cukrem. Banan pokroić w plasterki, ułożyć na jagodach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 25 minut.

Porady

Zamiast jagód można dać borówki amerykańskie.

Komentarze

Podobne przepisy