Tarta karmelowo-malinowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Niebo w gębie :)

Składniki:

  • spód:
    150 g herbatników maślanych
    100g wiórków kokosowych
    100g masła
    krem:
    500g serka homogenizowanego naturalnego
    100g śmietany 12 %
    1/2 puszki karmelu / masy krówkowej (ok. 125g)
    1 łyżka żelatyny
    1 pudełeczko malin (250g)
    2 łyżki cukru

Tarta karmelowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Herbatniki rozdrobić i razem z wiórkami dodać do masła i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykleić masę herbatnikową i odstawić do lodówki.
  • 2. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a jak spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować ze śmietaną i karmelem. Do wystudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać i dodać do całości. Wymieszać i wylać na spód herbatnikowy. Na wierzchu ułożyć maliny (ok. 3/4 szklanki odłożyć). Odstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Odłożone maliny zasypać cukrem, zagotować, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wystudzić.
    Tartę podawać z musem malinowym. Smacznego :)

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Niedziela 24.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=94

Komentarze

Podobne przepisy