Tarta migdałowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczne połączenie truskawek i bitej śmietany, ale migdałowy spód i masa krówkowa nadają u zupełnie nowego smaku!

  • 60 min

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    50 g mielonych migdałów
    50 g cukru pudru
    1 żołtko


    400 ml śmietany kremówki (możecie dodać jeden śmietan-fix, by była sztywna,
    ja nie użyłam, bo irlandzkie kremówki są naprawdę tłuste)
    2 łyżki cukru pudru
    100 g masy krówkowej
    6 łyżek mleka
    85 g płatków migdałowych
    400 g truskawek

Tarta migdałowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować i przenieść na wałku na formę do tarty (24cm). Wylepić ją dokładnie ciastem, obciążyć folią i wyłożoną na folią fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi. Piec w 200 stopniach przez około 10 minut, zdjąć obciążenie i piec dalej, do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wyłożyć na wystudzoną tartę. Truskawki myjemy, odkrajamy szypułki, kroimy w połówki i układamy na śmietanie. Płatki podprażyć do zrumienienia na suchej patelni. Masę krówkową podgrzewamy wraz z mlekiem do uzyskania jednolitego sosu. Sos lekko studzimy i polewamy tartę. Posypujemy płatkami, Smacznego! :)

Porady

Tartę zrobić najlepiej tuż przed planowanym podaniem, by spód nie zrobił się miękki od śmietany i truskawek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy