Tarta naleśnikowa

0 (0 ocen)

pyszny pomysł na wykorzystanie naleśników, doskonała na ciepło, jak również na zimno, trochę smakiem przypomina ... sernik

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka cukru
    1 łyżka oleju
    mąka pszenna
    2 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:
    250 g twarogu
    3 łyżki słodkiej śmietany
    cukier do smaku, szczypta soli

    Na wierzch:
    1 jajko,
    150 g śmietany 18%
    2-3 łyżki cukru
    4 łyżki wiórek kokosowych

Tarta naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    składniki na ciasto miksujemy, mąki dodajemy tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni.
  • nleśniki 2. Nadzienie:
    twaróg mieszamy z cukrem, szczyptą soli i śmietaną.
  • naleśniki pod śmietaną 3. Wykonanie tarty:
    naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem, naleśniki smarujemy nadzieniem, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, cukrem i wiórkami. Zapiekamy w 200 stopniach 20 min, aż uzyskamy złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy