•100 g mąki owsianej
•100 g masła
•2 żółtka
•szczypta soli
•łyżka wody, jeśli jest taka potrzeba
•por
•cebula
•olej rzepakowy do smażenia
•pieprz młotkowany z kolendrą
•250 g sera mascarpone
•50 g sera tartego mozzarella
•100 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego w mniejsze kawałki
•jajko
•garść orzechów włoskich
•łyżeczka ziół prowansalskich
•sól do smaku
Tarta owsiana z porem, serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok 15 min.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym.
Pokroić pora i dodać do cebuli. Chwile podusić. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Jajko rozbełtać . Dodać sery i pokrojone w mniejsze kawałki orzechy , zioła i sól. Dobrze wymieszać.
Formę do tarty wylepić ciastem i wyłożyć połowę pora z cebulą . Zalać masą serową. Na wierzch wyłożyć pozostałego pora . Udekorować połówkami orzechów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min. Smacznego.
Komentarze