Tarta owsiana z porem, serem pleśniowym i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Polecam, bardzo smaczna.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •100 g mąki owsianej
    •100 g masła
    •2 żółtka
    •szczypta soli
    •łyżka wody, jeśli jest taka potrzeba


    •por
    •cebula
    •olej rzepakowy do smażenia
    •pieprz młotkowany z kolendrą
    •250 g sera mascarpone
    •50 g sera tartego mozzarella
    •100 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego w mniejsze kawałki
    •jajko
    •garść orzechów włoskich
    •łyżeczka ziół prowansalskich
    •sól do smaku

Tarta owsiana z porem, serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok 15 min.
    Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym.

    Pokroić pora i dodać do cebuli. Chwile podusić. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.

    Jajko rozbełtać . Dodać sery i pokrojone w mniejsze kawałki orzechy , zioła i sól. Dobrze wymieszać.

    Formę do tarty wylepić ciastem i wyłożyć połowę pora z cebulą . Zalać masą serową. Na wierzch wyłożyć pozostałego pora . Udekorować połówkami orzechów.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 min. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy