Tarta pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Trochę się wystraszyłam konsystencją masy do tarty, ale po upieczeniu wyszła pyszna i kremowa :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżka gęstej śmietany
    15 dag masła
    3/4 szkl soku pomarańczowego
    1/2 szkl śmietanki słodkiej
    4 jajka
    3 żółtka
    Do dekoracji: liście mięty, pomarańcza i cukier puder

Tarta pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 2 łyżki cukru pudru, śmietanę i masło szybko zarobić. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Sok z pomarańczy wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, cały czas ubijając dodawać śmietanę i jajka.

  • 2. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tary o średnicy 24 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 20 min w 190*C. Formę wyjąć z piekarnika i wlać masę pomarańczową. Popiec w piekarniku ok 15 - 20 min. w 180*C.
  • 3. Gotową tartę udekorować plastrami pomarańczy, miętą i cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy