Tarta razowa z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 50 min

W sam raz na schyłek lata, można wykorzystać dorodne, dojrzałe jeżyny. Ostatni dzwonek pod koniec września!

  • 50 min

Składniki:

  • - 125 g zimnego masła
    - szczypta soli
    - 50 g cukru pudru
    - 220 g maski pszennej razowej
    - 500 g jeżyn
    - 2 łyżki maki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki cukru

Tarta razowa z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część ciasta wyłożyć do posmarowanej masłem tarty o śr. 23 cm. Ponakłuwać. Przykryć papierem i obciążyć, np. ryżem. Piec przez 20 minut w temp. 190 st. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć. owoce wymieszać z cukrem i makami. Nałożyć na spód. Z reszty ciasta, foremką o dowolnym kształcie powycinać ciasteczka i przykryć owoce. Piec 30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy