Tarta serowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z mąki, jajka, masła,
śmietany i soli wyrabiamy ciasto.
Wkładamy na 30 minut do
lodówki. Rozwałkowujemy,
wykładamy tortownicę, formując
wysoki brzeg.
2.Farsz: paprykę, pora i szynkę
drobno kroimy i smażymy
na patelni na rozgrzanej oliwie
ok. 15 minut. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i oregano.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy. Do piany dodajemy
żółtka, śmietanę, 3/4
sera, warzywa z szynką
i 1/2 łyżeczki kurkumy. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy.
3.Farsz wykładamy równomiernie
na ciasto. Pieczemy
45 minut w temperaturze
180 C, pod koniec posypujemy
resztą startego sera.
Komentarze