Tarta śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiąca i pachnąca na letni podwieczorek.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
    10 dkg margaryny Kasi
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1/2 kg śliwek
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1 żółtko

Tarta śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta śliwkowa 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,przesiać na stolnicę .
  • Tarta sliwkowa 2. Wsypać cukier, wymieszać. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek i przenieść na okrągłą formę do tart o średnicy 26cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  • Tarta śliwkowa 3. Orzechy posiekać
  • Tarta śliwkowa 4. Śliwki umyć pokroić w ćwiartki.
  • Tarta sliwkowa 5. Śliwki wyłożyć na ciasto zostawiając około 10 cm od brzegu,posypać orzechami.
  • Tarta śliwkowa 6. Brzegi zawinąć do środka robiąc zakładki, posmarować żółtkiem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piec 25 min .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy