TARTA SNIKERS (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja wersja Snikersa...w formie tarty i bez pieczenia!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników
    100 g masła
    400 ml śmietany 30 lub 36 %
    2 tabliczki czekolady pełnej karmelowej
    1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
    300 g solonych orzeszków ziemnych
    Polewa:
    100 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła

Tarta snikers (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 3. Około 200 g orzeszków ziemnych drobno siekamy. Pozostałą ilość w całości prażymy na patelni.
  • 4. Zimną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem na sztywną masę. Dla usztywnienia masy można dodać śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojone orzeszki ziemne. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy i wkładamy do lodówki.
  • 5. Czekoladę gorzką razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu tarty i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy