Tarta szpinakowo-porowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis z głowy, więc proporcje na oko.Farsz można zrobić też z innych warzyw.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - masło: 18 dekagramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - zimna woda: 2 łyżki
    - olej: 5 łyżek
    - por: 60 dekagramów
    - szpinak: 30 dekagramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - Jajko: 2 sztuki
    - śmietana 18 %: 250 mililitrów
    - ser żółty twardy: 15 dekagramów
    - gałka muszkatołowa, sól, pieprz: 2 szczypty
    - woda do uzupełnienia płynu: 0.5 szklanki
    - tłuszcz do formy: 2 dekagramy

Tarta szpinakowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta szpinakowo-porowa. Farsz wyłożony na ciasto 1. Farsz ze szpinaku: całe liście szpinaku dusimy krótko na oleju, z dodatkiem soli i sporej ilości czosnku przepuszczonego przez praskę.

    Farsz z porów: pory pokrojone w cienkie plasterki dusimy na oleju z odrobiną soli.

    Ciastem wylepiamy dużą tortownicę (u mnie prodiż), nakładamy farsz.
  • Na farsz wylewamy płyn jajeczny i ścieramy ser 2. W miseczce rozrabiamy 2 jajka, pół dużego kubka śmietany (12 lub 18 proc.), dorzucamy 10-15 dag startego sera żółtego, przyprawiamy to gałką muszkatołową, solą i pieprzem i dolewamy tyle wody, żeby mieć mniej więcej półtorej szklanki płynu.

    Płyn wylewamy na ciasto z farszem.
  • Tarta szpinakowo-porowa po upieczeniu 3. W prodiżu tarta piecze się nieco ponad godzinę.
    Smakuje najlepiej na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy