Tarta szpinakowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz ze szpinaku: całe liście szpinaku dusimy krótko na oleju, z dodatkiem soli i sporej ilości czosnku przepuszczonego przez praskę.
Farsz z porów: pory pokrojone w cienkie plasterki dusimy na oleju z odrobiną soli.
Ciastem wylepiamy dużą tortownicę (u mnie prodiż), nakładamy farsz.
2.W miseczce rozrabiamy 2 jajka, pół dużego kubka śmietany (12 lub 18 proc.), dorzucamy 10-15 dag startego sera żółtego, przyprawiamy to gałką muszkatołową, solą i pieprzem i dolewamy tyle wody, żeby mieć mniej więcej półtorej szklanki płynu.
Płyn wylewamy na ciasto z farszem.
3.W prodiżu tarta piecze się nieco ponad godzinę.
Smakuje najlepiej na ciepło.
Komentarze