Tarta Tatin

0 (0 ocen)

Moja wersja tej pysznej tarty

Składniki:


  • Ciasto:
    - 250 g mąki
    - 150g zimnego masła
    - 1 jajko
    - 100g cukru pudru

    Nadzienie:
    - 125 g masła
    - 125 g cukru pudru
    - 2 twarde soczyste jabłka
    - 1 łyża soku z cytryny
    - garść orzechów włoskich

Tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w elastyczny "twór" i wkładamy na pół godziny minimum do lodówki. Masło roztapiamy w najlepiej okrągłej formie do pieczenia ( u mnie okragła forma 20cm), dodajemy cukier i mieszamy aż uzyskamy gęsty i lepiący karmel. Jabłka obieramy , kroimy w dowolne cząstki - u mnie w ósemki i polewamy sokiem z cytryny. Układamy w karmelu- dokładamy pomiędzy nie orzechy.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki , szybko rozwałkowujemy na kształt formy i układamy na nadzieniu , starając się włożyć boki ciasta w spód , naokoło rantów. Robimy dziurki widelcem na wierzchu, żeby ciasto nie urosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu - bez termoobiegu 180C) na około 30 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po ostudzeniu -odwracamy tartę do góry nogami . Można ją na chwilę włożyc do lodówki, żeby masło stężało. Podajemy z lodami lub z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy