Tarta tropikalna

0 (0 ocen)

Cytrusowy krem na spodzie z płatków owsianych całość zwieńczone pestkami granatu i płatkami kokosowymi.

Składniki:

  • spód:
    1,5 szklanki płatków owsianych
    100 g miękkiego masła

    krem:
    mleko skondensowane słodzone 530g
    2 limonki
    cytryna
    2 mandarynki
    5 żółtek
    50 ml białego rumu

    obłożenie:
    pestki z granatu
    płatki kokosowe

Tarta tropikalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25qhc8g 1. Płatki owsiane miksujemy z miękkim masłem w malakserze. Masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 26 cm. Spód odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • image-0pqfoq4 2. Owoce dokładnie myjemy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
  • image-0qd27tu 3. Do misy malaksera wlewamy sok i otarte skórki z owoców, mleko, rum i żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • 4. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 160 stopniach C 45 minut, masa powinna się ściąć. Tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie chłodzimy ją w lodówce. Zimną tartę posypujemy pestkami granatu i płatkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy