Tarta truskawkowa z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarte można zrobić z innymi owocami seonowymi

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 i 1/2 szkl. mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1/2 kostki margaryny
    -1/4 szkl. cukru
    -2 jajka
    -2 łyżeczki kakao

    Budyń:
    -pół litra mleka
    -1 budyń śmietankowy
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1/2 szkl cukru

    Kruszonka kokosowa:
    -5 dag cukru
    -5 dag margaryny
    -5 dag mąki
    -3 dag kokosu

    Ponadto:
    -truskawki wg. uznania

Tarta truskawkowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy. Ciastem wylepiamy foremkę do tarty,nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 min.
  • 2. Kruszonka: składniki na kruszonkę, zagniatamy i schładzamy
  • 3. Budyń:połowę mleka zagotowujemy z cukrem,w pozostałym rozrabiamy budyń i mąkę, gotujemy budyń.
  • 4. Truskawki myjemy i oczyszczamy,przekrawamy na połówki.
    Na podpieczony spód wykładamy ciepły budyń, układamy truskawki i posypujemy kruszonka, pieczemy 15-20 min w temp.160 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy