Tarta Trzy Sery

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Włoski styl, lampka wina i kolacja gotowa! Z nadzieniem a'la pierogi ruskie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    niecałe 2 szklanki mąki
    150 g masła
    pół łyżeczki soli
    5 łyżek wody

    5 dużych ziemniaków
    150 g sera mozzarella
    150 g fety
    150 g sera pleśniowego
    75 ml jogurtu naturalnego
    1 jajko
    grubo mielony pieprz

Tarta trzy sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy kruche ciasto, zawijamy w folię, odkładamy do lodówki na pół godziny.
    Ziemniaki obieramy, gotujemy osolone z 1 kulką ziela angielskiego.
    Studzimy. Tłuczemy, lub mielimy razem z serami i pieprzem (ewentualnie jeszcze szczyptą soli). Mieszamy dodając jajko i jogurt naturalny.
    Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty.
    Nakłuwamy i podpiekamy w 200 stopniach aż się nie zarumieni (około 15 minut).
    Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy w 180 stopniach jeszcze przez około 30 minut.

Porady

Kruche ciasto najlepiej rozwałkować na grubość 3 mm. Nigdy nie naciągamy ciasta kruchego, układając go do formy, ponieważ podczas pieczenia zmniejsza swoją objętość i mogą pojawić się w trakcie pieczenia prześwity, dziury. Swoją tartę, dla podkreślenia smaku polałam sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy