Tarta z bakłażanem

0 (0 ocen)

Pyszna tarta z delikatnym filetem z kurczaka. Na wierzchu bakłażan przeplatany z pomidorami niczym caprese.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki soli
    100g masła
    1 jajko
    3 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    NADZIENIE:
    1 filet z kurczaka
    1 bakłażan
    3 pomidory
    100g sera typu feta
    2 jajka
    1 szklanka śmietany 18%
    sól
    pieprz czarny
    30g oliwek czarnych

Tarta z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokroić w plastry i oprószyć solą. Odstawić, aż puści sok. Osuszyć i przyrumienić na patelni.
  • 2. Przygotować ciasto na tartę siekając nożem mąkę z zimnym masłem i resztą składników. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty o średnicy 26cm, odcinając nadmiar ciasta. Ponownie schłodzić, nakłuć widelcem i piec w 190*C przez 10-15min.
  • 3. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Pomidory pozbawić skórki i pokroić na plastry. Układać na tarcie naprzemiennie z bakłażanem. Dodać oliwki.
  • 4. Ser sałatkowo-kanapkowy rozetrzeć ze śmietaną, jajkami, pieprzem i solą. Można zmiksować blenderem. Wylać na tartę i natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C po 10min zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec przez 30-40min. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy