Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciastem wylepić formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia.
2.Krem: z litra mleka odlać 1 szklankę i wymieszać w niej budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Margarynę zmiksować, dodać do niej masę budyniową i dokładnie zmiksować. Ewentualnie można dosłodzić łyżeczką cukru pudru.
Masę budyniową wyłożyć na ciasto, ułożyć borówki, całość posmarować pędzelkiem maczanym w ostudzonej galaretce.
Komentarze