Tarta z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z kremem budyniowym i borówkami. Ze stołu znika w tempie błyskawicznym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    Pół margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    Litr mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki mąki
    200 gramów margaryny
    Łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    250 gramów borówek
    Galaretka cytrynowa

Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciastem wylepić formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Krem: z litra mleka odlać 1 szklankę i wymieszać w niej budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Margarynę zmiksować, dodać do niej masę budyniową i dokładnie zmiksować. Ewentualnie można dosłodzić łyżeczką cukru pudru.

    Masę budyniową wyłożyć na ciasto, ułożyć borówki, całość posmarować pędzelkiem maczanym w ostudzonej galaretce.

    Włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy