Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni

0 (0 ocen)

Tarta nie jest mocno słodka ani trudna w przygotowaniu. Smakuje zaś wybornie!

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
    2/3 szklanki cukru,
    125g masła lub margaryny,
    łyżka kakao,
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    łyżka śmietany 12%.

    Dodatkowo:
    250ml śmietanki 30%,
    śmietan-fix,
    250g serka mascarpone,
    2 łyżki cukru pudru,
    5 łyżek frużeliny z wiśni,
    8 sztuk Ptasiego mleczka,
    400g borówki amerykańskiej.

Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u28910 1. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać margarynę, sypką kawę, cukier i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • image-14ncgpx 2. Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni.
  • image-0buax90 3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy