Tarta z borówkamii Pierre Herme

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta na kruchym spodzie z borówkami

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło w temeraturze pokojowej: 139 gramów
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - mleko: 35 mililitrów
    - mąka: 175 gramów
    - cukier puder: 4 łyżeczki
    - żółtko: 1 sztuka
    - borówki amerykańskie: 450 gramów
    - cukier puder: 60 gramów
    - mąka ziemniaczane: 1.5 łyżeczki

Tarta z borówkamii pierre herme - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim formę na tartę - u mnie starczyło na jedną dużą tartę i 3 małe tartaletki. Nakłuć spód widelcem i podpiec przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
    Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i rozłożyć na podpieczony spodzie. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smakuje na ciepło.
    przepis P. Herme z książki Desery z moimi drobnymi zmianami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy