Tarta z bryndzą i cykorią

0 (0 ocen)

  • 60 min

moje ulubione tarty

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szkl mąki
    125 g masła
    1 jajko
    szczypt soli
    szczypta pieprzu
    szczypta proszku do pieczenia

    nadzienie;
    3 cykorie
    160 g bryndzy
    0,5 szkl mleka
    2 jajka
    sól
    pieprz ziołowy
    świeże zioła; bazylia, majeranek, hyzop

Tarta z bryndzą i cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju.
    Ciasto zagnieść z podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st
    Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera.
    Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora.
    Zapiec w temp 180 st przez ok 20 min z termoobiegiem.
    Podawać z sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy