Tarta z chrupkimi warzywami i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kusi swoim wyglądem i smakiem,to smaczny i zdrowy pomysł ma lekki obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    jajko
    1/2 łyżeczki soli
    łyżka nasion czarnuszki
    na obłożenie:
    pęczek rzodkiewek z liśćmi
    6 młodych marchewek
    kilka różyczek brokuła
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1/4 szklanki płynnej kremówki
    2 łyżki tartego oscypka
    4 jajka
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz

Tarta z chrupkimi warzywami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć ciasto,prostokątna formę wysmaruj masłem,wylep ciastem,nakłuj widelcem.
    Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
  • 2. Marchewki obierz,przekrój na połowę,przełóż do garnka,dodaj różyczki brokuła,wrzuć na lekko osoloną wodę i gotuj 5-7 minut.Odcedź,ostudź.
    Rzodkiewki odetnij od liści,opłukaj,przekrój na połowę,liście dokładnie opłukaj,posiekaj,wymieszaj z jajkami,śmietaną,kremówką,serem,dopraw solą,pieprzem i gałką.

























  • 3. Na podpieczonym cieście rozłóż masę jajeczną,marchewki,różyczki brokuła i rzodkiewki,warzywa wciśnij lekko w masę.
    Piecz około 40 minut w temperaturze 160 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy