Tarta z fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smacznego

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
    100 g roztopionego masła
    500 g sera feta
    250 g sera owczego
    220 ml mleka
    5 jajek, lekko roztrzepanych
    1 pęczek pietruszki, posiekanej
    pieprz

Tarta z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 190oC.
    Wysmaruj masłem prostokątne naczynia do pieczenia i
    wyłóż trzy czwarte z ciasta francuskiego. Posmaruj ciasto
    z odrobiną roztopionego masła.
    Przygotować farsz: wymieszać dwa rodzaje sera, mleko,
    jajka, pietruszkę i pieprz. Rozprowadzić nadzienie na
    cieście francuskim. Rozwałkować pozostałe ciasto
    francuskie i pokroić na paski. Udekorować wierzch tarty paskami, posmarować go pozostałym masłem i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.

Porady

Tarta równie dobrze smakuje na zimno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy