Tarta z indykiem, buraczkami i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy w łupinach, studzimy. Obieramy, kroimy w plastry i możemy dla ozdoby powycinać z nich gwiazdki.
2.Indyka kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na oliwie doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką.
3.Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i prażymy na suchej patelni. Kroimy natkę pietruszki.
4.Na blasze kładziemy ciasto francuskie i zawijamy rogi, aby ukształtować tartę, możemy również zrobić mniejsze tartaletki i wyciąć z ciasta francuskiego dwa prostokąty, a na jednym z nich na środku szklanką wyciąć koło, po czym na pełny prostokąt nałożyć ten z wyciętym kołem i do środka nałożyć farsz. Ciasto francuskie na tartę smarujemy delikatnie oliwą od indyka i po kolei kładziemy mięso, buraczki, na koniec posypujemy prażonym orzeszkami i natką pietruszki.
5.Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 min.
Komentarze