Tarta z indykiem, buraczkami i prażonymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne połączenie smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    3 buraczki
    4 łyżki orzechów włoskich
    ok. 0,40 kg fileta z indyka

    DODATKOWY SKŁADNIK:
    opakowanie ciasta francuskiego

    SKŁADNIKI POMOCNICZE:
    słodka papryka
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    oliwa

Tarta z indykiem, buraczkami i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki gotujemy w łupinach, studzimy. Obieramy, kroimy w plastry i możemy dla ozdoby powycinać z nich gwiazdki.
  • 2. Indyka kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na oliwie doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką.
  • 3. Orzechy kroimy w mniejsze kawałeczki i prażymy na suchej patelni. Kroimy natkę pietruszki.
  • 4. Na blasze kładziemy ciasto francuskie i zawijamy rogi, aby ukształtować tartę, możemy również zrobić mniejsze tartaletki i wyciąć z ciasta francuskiego dwa prostokąty, a na jednym z nich na środku szklanką wyciąć koło, po czym na pełny prostokąt nałożyć ten z wyciętym kołem i do środka nałożyć farsz. Ciasto francuskie na tartę smarujemy delikatnie oliwą od indyka i po kolei kładziemy mięso, buraczki, na koniec posypujemy prażonym orzeszkami i natką pietruszki.
  • 5. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 min.

Porady

Brzegi ciasta można posmarować jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy