Tarta z malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszna tarta dla łasuchów.

  • 3 godz.

Składniki:

  • na spód:
    1 jajko
    125 g zimnej margaryny
    1‒2 łyżki mąki pszennej
    nadzienie(budyń)
    500 ml mleka
    1 łyżka masła
    pół laski wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    pojemniczek malin (ok. 2 szklanki) do wyłożenia

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ustawić piekarnik na 190 stopni bez termoobiegu
    2. Jajko, margarynę, mąkę pszenną wsypać do miski. Miksować do połączenia się składników.
    3. Tak powstałe ciasto rozwałkować, i wylepić formę do tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.
    4. Ciastem wyłożyć boki formy i ponakuwaj widelcem żeby nie było zakalca.
    5. Piec około 20 minut aż ciasto się zarumieni. Potem wyciągnąć do ostygnięcia.
    6. Teraz czas na przygotowanie budyniu. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem . Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.
    7. Gdy spód i budyń jest już zimny, spód wykładamy budyniem i dekorujemy malinami.
    Smacznego!:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy