na spód:
1 jajko
125 g zimnej margaryny
1‒2 łyżki mąki pszennej
nadzienie(budyń)
500 ml mleka
1 łyżka masła
pół laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
pojemniczek malin (ok. 2 szklanki) do wyłożenia
Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ustawić piekarnik na 190 stopni bez termoobiegu
2. Jajko, margarynę, mąkę pszenną wsypać do miski. Miksować do połączenia się składników.
3. Tak powstałe ciasto rozwałkować, i wylepić formę do tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.
4. Ciastem wyłożyć boki formy i ponakuwaj widelcem żeby nie było zakalca.
5. Piec około 20 minut aż ciasto się zarumieni. Potem wyciągnąć do ostygnięcia.
6. Teraz czas na przygotowanie budyniu. 1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem . Pozostałe pół szklanki mleka zmiksować z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.
7. Gdy spód i budyń jest już zimny, spód wykładamy budyniem i dekorujemy malinami.
Smacznego!:)
Komentarze