Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 2 min

Tarta ma specyficzny smak dzięki serkowi mascarpone. Przepis dostałam od znajomej, ale troszeczkę go udoskonaliłam, dodając inne składniki.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    22 dag mąki
    11 dag margaryny
    6 dag cukru pudru
    1 jajko
    skórka otarta z pół cytryny
    Krem:
    1 biała czekolada
    25 dag serka mascarpone
    10 dag borówek amerykańskich
    200 ml śmietany 30 %
    1 śmietan fix
    1 cukier waniliowy

Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagnieść z margaryną, cukrem pudrem, jajkiem i skórką z cytryny. Uformować płaską kulę i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
    Rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tary wielkości 28 cm. Piec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu wystudzić.
    Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem, dodać rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone, wymieszać. Rozsmarować na upieczonym spodzie, udekorować borówkami amerykańskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy