Tarta ma specyficzny smak dzięki serkowi mascarpone. Przepis dostałam od znajomej, ale troszeczkę go udoskonaliłam, dodając inne składniki.
2 min
Składniki:
Ciasto:
22 dag mąki
11 dag margaryny
6 dag cukru pudru
1 jajko
skórka otarta z pół cytryny
Krem:
1 biała czekolada
25 dag serka mascarpone
10 dag borówek amerykańskich
200 ml śmietany 30 %
1 śmietan fix
1 cukier waniliowy
Tarta z mascarpone i borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagnieść z margaryną, cukrem pudrem, jajkiem i skórką z cytryny. Uformować płaską kulę i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tary wielkości 28 cm. Piec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu wystudzić.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem, dodać rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone, wymieszać. Rozsmarować na upieczonym spodzie, udekorować borówkami amerykańskimi.
Komentarze