Tarta z migdałami i wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybka i łatwa do zrobienia. A jaka pyszna!

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag mąki
    ● 12,5 g miękkiego masła
    ● 10 dag cukru
    ● 4 żółtka
    ● mleko
    ● op. cukru waniliowego
    Oraz: 1 kg wiśni (mogą być mrożone)
    ● cukier
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    ● 5 dag płatków migdałów
    ● tłuszcz do formy

Tarta z migdałami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę, masło, cukry i żółtka zagniatamy na jednolite ciasto, dodając mleko. Rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w 170-180 °C.
  • 2. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 minut. Wydrylowane wiśnie (zamrożone rozmrażamy) podgotowujemy z cukrem i żelatyną. Studzimy. Wykładamy na ciasto.
  • 3. Na patelni prażymy migdały. Posypujemy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy