Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Wkładamy pokrojone na małe kawałki masło. Dodajemy jajko i cukier puder. Mieszamy. Masło rozcieramy z mąką palcami. Stopniowo (po łyżce) wlewamy 5 łyżek wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek (śr. 26 cm). Wykładamy formę do tarty (śr. 23 cm), formując 3-cm brzeg. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 30 minut w 180 °C na złoty kolor. Studzimy.
3.Owoce myjemy i osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki, porzeczki obrywamy. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wykładamy na ciasto. Układamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.
Komentarze