Tarta z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonały deser na upalne dni. Smakuje równie wyśmienicie jak wygląda.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 25 dag mąki
    ● 12,5 dag zimnego masła
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● jajko
    Oraz:
    ● błyskawiczny budyń śmietankowy
    ● galaretka owocowa
    ● świeże owoce, np. maliny, truskawki, porzeczki

Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Wkładamy pokrojone na małe kawałki masło. Dodajemy jajko i cukier puder. Mieszamy. Masło rozcieramy z mąką palcami. Stopniowo (po łyżce) wlewamy 5 łyżek wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek (śr. 26 cm). Wykładamy formę do tarty (śr. 23 cm), formując 3-cm brzeg. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 30 minut w 180 °C na złoty kolor. Studzimy.
  • 3. Owoce myjemy i osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki, porzeczki obrywamy. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wykładamy na ciasto. Układamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy