Tarta z owocami jagodowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Owoce jagodowe zatopione w śmietanowej masie i zapieczone w otoczce kruchego ciasta.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 100 gramów
    - zimne mleko: 25 mililitrów
    - mąka: 130 gramów
    - sól: 1 szczypta

    - owoce jagodowe (maliny, jagody, jeżyny, porzeczki): 600 gramów

    - słodka śmietana 18%: 125 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 60 gramów

Tarta z owocami jagodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:

    Wszystkie składniki na spód rozetrzeć w misce. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26cm wylepić ciastem. Schować do lodówki na 2 godziny.

    Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C. Wyjąć formę z ciastem, wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić suchą fasolą. Piec 15 minut. Wyjąć fasolę i napełnić owocami.
  • 2. Masa śmietanowa:

    Śmietanę wymieszać z jajkami i cukerm.
  • 3. Masą zalać owoce i piec ciasto przez 25minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy