Tarta z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W sezonie na świeże pomidorki proponuję prostą do wykonania a zarazem smaczną tartę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    100 g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    sól
    masa:
    3 jajka
    150 g serka topionego śmietankowego
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    3 pomidory

Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z pomidorami. 1. Siekamy zimne masło z mąką jajkiem i żółtkiem, dodajemy sól,szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremkę do tart. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut by lekko podpiec.
    Ubijamy na sztywno 3 białka z odrobiną soli a żółtka ucieramy z serkiem topionym. Łączymy żółtka z pianą dodajemy szczypiorek, pieprz i zioła prowansalskie, delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidory i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy