Tarta z serowymi pomidorkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Świetna propozycja na pyszną i ciepłą kolację lub przekąskę,pomidorki idealnie komponują się z serami.

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g maki pszennej
    125 g margaryny
    1 żółtko
    3-4 łyżki wody
    szczypta soli
    na farsz:
    300 g pomidorków koktajlowych
    50 g sera fetta
    50 g tartego sera żółtego
    50 g mozzarelli
    2 jajka
    4 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    ponadto:
    świeża bazylia

Tarta z serowymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło posiekaj nożem na stolnicy,dodaj mąkę,żółtko,sól i wodę,szybko zagnieć i wyrób na jednolitą masę.
    Zwiń w folię spożywczą i schowaj na 20 minut do lodówki.
    Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wymiar foremki na tartę,foremkę posmaruj masłem i wylep ja ciastem,nakłuj widelcem,przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekaj przez 15 minut,następnie zdejmij folię i piecz jeszcze prze 5 minut,lekko przestudź.
  • 2. Pomidorki koktajlowe umyj,osusz i przekrój na pół,wyjmij miąższ i odłóż go do miseczki,a wydrążone pomidorki nadziej serami.
    Poukładaj je na podpieczonej tarcie.
    Jajka roztrzep z śmietaną dodaj sól i pieprz do smaku,masę jajeczna rozlej pomiędzy rozłożonymi pomidorkami.
    Ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz jeszcze około 20-25 minut.Udekorój listkami świeżej bazylii.

Komentarze

Podobne przepisy