Świetna propozycja na pyszną i ciepłą kolację lub przekąskę,pomidorki idealnie komponują się z serami.
Składniki:
na ciasto:
250 g maki pszennej
125 g margaryny
1 żółtko
3-4 łyżki wody
szczypta soli
na farsz:
300 g pomidorków koktajlowych
50 g sera fetta
50 g tartego sera żółtego
50 g mozzarelli
2 jajka
4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
ponadto:
świeża bazylia
Tarta z serowymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło posiekaj nożem na stolnicy,dodaj mąkę,żółtko,sól i wodę,szybko zagnieć i wyrób na jednolitą masę.
Zwiń w folię spożywczą i schowaj na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wymiar foremki na tartę,foremkę posmaruj masłem i wylep ja ciastem,nakłuj widelcem,przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekaj przez 15 minut,następnie zdejmij folię i piecz jeszcze prze 5 minut,lekko przestudź.
2.Pomidorki koktajlowe umyj,osusz i przekrój na pół,wyjmij miąższ i odłóż go do miseczki,a wydrążone pomidorki nadziej serami.
Poukładaj je na podpieczonej tarcie.
Jajka roztrzep z śmietaną dodaj sól i pieprz do smaku,masę jajeczna rozlej pomiędzy rozłożonymi pomidorkami.
Ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz jeszcze około 20-25 minut.Udekorój listkami świeżej bazylii.
Komentarze