Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło mieszamy z cukrem, śmietaną i żółtkami i zagniatamy ciasto.
Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, 3/4 rozwałkowujemy na grubość ½ centymetra
i wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem, resztę ciasta wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
¾ truskawek wysypujemy na podpieczone ciasto, wyciągamy resztę ciasta z zamrażarki,
ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty.
Ponownie pieczemy ciasto około 25-30 minut w 200 stopniach.
Na upieczone ciasto układamy resztę truskawek.
Możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze