Tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna, polecam ją zrobić na Dzień Matki :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - masło: 170 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - proszek to pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana: 2 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - truskawki: 500 gramów

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło mieszamy z cukrem, śmietaną i żółtkami i zagniatamy ciasto.
    Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

    Formę do tarty smarujemy masłem.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki, 3/4 rozwałkowujemy na grubość ½ centymetra
    i wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem, resztę ciasta wkładamy na chwilę do zamrażarki.

    Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.

    Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
    ¾ truskawek wysypujemy na podpieczone ciasto, wyciągamy resztę ciasta z zamrażarki,
    ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty.

    Ponownie pieczemy ciasto około 25-30 minut w 200 stopniach.
    Na upieczone ciasto układamy resztę truskawek.
    Możemy posypać je cukrem pudrem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy