TARTA Z TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

Pyszną tartę z truskawkami z dodatkiem delikatnego, śmietankowo- jogurtowego kremu

Składniki:

  • Ciasto

    1-1,5 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    2 żółtka

    MASA serowa

    1 serek mascarpone 250 gram
    500g jogurtu naturalnego gęstego
    5-6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki
    3 jajka
    1 cukier migdałowy
    kilka kropli olejku migdałowego
    kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego

    Dekoracja

    1/2 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą masę.
    Kulkę ciasta włożyć w folię i do lodówki na godzinkę.
    Rozwałkować okrągły placek grubości 3mm i wykleić nim formę do tarty po brzegi.
    Tartę piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
    Na kruchy placek wylać masę serową ( wymieszać serek, jogurtu, mąki, cukry, jajka, barwnik i aromat).
    Ciasto ponownie włożyć do piekarnika, na 30-45 minut.
    Sprawdzić czy środek jest upieczony.
    Rozrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu .
    Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na mniejsze części i ułożyć na upieczonym cieście.
    Na wierzch wylać powoli galaretkę tak, aby każda truskawka była polana
    Tartę wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy