Tarta z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. 1. Składniki na spód zagniatamy w misce i formujemy w kulę . Zawijamy szczelnie folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki na około 15-20 minut. Następnie zimnym ciastem wykładamy spód formy do tarty na grubość około 3/4 mm pokrywamy także boki formy i na koniec nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Zostawiamy małą garść masy na kruszonkę. Pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni C. wiśnie myjemy i drylujemy,układamy na kruchym spodzie, posypujemy cukrem i ścieramy wcześniej przygotowaną kulkę masy na tarce,posypujemy nią owoce i pieczemy jeszcze około 10-15 minut w piekarniku we wcześniejszej temperaturze.
Porady
Nie przejmujemy się tym,że wiśnie puszczą sok-wsiąknie od w kruchy spód i nada wyrazistego smaku, kruchemu ciastu.
Komentarze