Tarta z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Nie tylko smaczna,ale również mego zdrowa.

  • 30 min

Składniki:

  • na spód:
    200 g maki orkiszowej
    40 g jogurtu naturalnego
    jajko
    duża szczypta soli
    na nadzienie:
    30o g zielonego groszku
    3 dymki
    100 ml mleka
    3 jajka
    200 g kwaśnej śmietany
    150 g tartego sera żółtego
    sól
    pieprz
    cukier

Tarta z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę wymieszaj z solą,dodaj jogurt i jajko,wyrób ciasto ręką,aż stanie się gładkie i elastyczne,jeżeli będzie suche wlej odrobinę wody.
    Zwiń ciasto w filię spożywczą i włóż do lodówki.
  • 2. nadzienie:
    Dymki posiekaj,groszek krótko zblanszuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie,kilka zostaw do dekoracji.
    Groszek odcedź na durszlaku,ostudź następnie zmiksuj z jajkami,serem,śmietaną,dymką,dopraw sola i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkuj na posypanym maka blacie,rozłóż je w formie do tart,na ciście rozprowadź nadzienie.
    Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
    Przed podaniem możesz udekorować tartę groszkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy