Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Aby zdążyć z przygotowaniem obiadu przed przyjściem Roberta z pracy, konieczna jest współpraca całej rodziny.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    6 dag masła
    jajko
    łyżeczka soli
    op. (7 g) suszonych drożdży
    30 dag mrożonego szpinaku
    50 dag filetów z kurczaka

    Sos beszamelowy:
    1/2 l mleka
    1/2 łyżeczki soli
    łyżka mąki
    10 dag masła
    po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól i drożdże. Wlewamy masło i ok. 6 łyżek ciepłej wody. Zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy dno i boki formy. Wstawiamy do lodówki. Następnie zapiekamy ok. 15 minut w temp. 160 °C.
  • 3. Robimy sos: wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, mieszając
    (nie zagotowujemy).
  • 4. Szpinak rozmrażamy, lekko odciskamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy
    w paski. Rozkładamy ze szpinakiem na cieście. Polewamy sosem. Pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy