Tarta ziemniaczana po rosyjsku

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi z warsztatów z Kurtem Schellerem

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 100 gramów
    - cukier: 175 gramów
    - żółtka - masa: 3 sztuki
    - migdały (starte): 150 gramów
    - ziemniaki: 700 gramów

    - śmietana: 75 mililitrów
    - cukier: 100 gramów
    - laska wanilii (lub esencja waniliowa): 1 sztuka

Tarta ziemniaczana po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotuj, wystudź i utłucz.
    W międzyczasie masło i śmietanę ubij na gładką masę. Dodaj żółtka, ziemniaki, tarte migdały i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 1 godzinę.
  • 2. W międzyczasie przygotuj sos: śmietanę z cukrem zagotuj – do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj wanilię.
    Tartę podawaj polaną odrobiną sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy