TARTALETKI Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

pyszne kruche babeczki na jesienne wieczory do gorącej herbatki

Składniki:

  • Ciasto kruche: na 6 sztuk
    250 g mąki
    ½ kostki margaryny
    ½ szkl. cukru
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    4 duże śliwki
    budyń waniliowy
    5 łyżek cukru
    1 ½ szkl. mleka

    Dodatkowo:
    Cukier puder

Tartaletki z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, 1/3 ciasta zostawiamy, resztą wylepiamy foremki. Nakłuwamy widelcem.
  • tarty 2. Śliwki oddzielamy od pestek, kroimy na kawałki, mieszamy z łyżką cukru, układamy na cieście.
  • tarty 3. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Gorącym budyniem polewamy śliwki. Na budyniu układamy resztę ciasta.
  • 4. Tartaletki pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy