Tartaletki z czereśniami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie kruchego ciasta i budyniu z owocami poskutkowało taką pysznością jak tartaletki z czereśniami i budyniem. Musicie spróbować:)

  • 40 min

Składniki:



  • ciasto kruche :
    mąka 1,5 szklanki
    masło 100 gram
    lodowata woda 2 łyżki
    śmietana kwaśna 4 łyżki
    żółtka 2 sztuki

    masa budyniowa:

    mleko 1/2 litra
    budyń 1 opakowanie
    żółtka 2 sztuki
    masło 1/4 kostki
    mąka ziemniaczana płaska łyżeczka

    dodatkowo :

    czereśnie

Tartaletki z czereśniami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z mąki, żółtek, masła, śmietany i wody zagnieść ciasto, podzielić na pół, schłodzić.

  • 2.
    Połowę mleka zagotować, drugą połowę wymieszać z budyniem, żółtkami i mąką ,ugotować budyń.
  • 3. Ciastem wylepiać foremki (dno i boki), podpiec 10 minut, wlać letni budyń, poutykać po kilka wydrylowanych czereśni.
  • 4. Zetrzeć na tarce resztę ciasta ,piec 20 minut w 180 stopni.
  • 5. Po upieczeniu udekorować czereśniami i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy