Tartaletki z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

bardzo prosty pomysł na przepyszną kolację we dwoje :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki mąki żytniej
    2 jaja
    1/4 szklanki mleka
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    łosoś wędzony
    500g szpinaku
    1 cebula
    ser pleśniowy
    sól
    pieprz

Tartaletki z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze mąki, jaj, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto. Foremki na tartaletki smarujemy olejem. Wykładamy je ciastem. Tartaletki należy piec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 30 min
  • 2. Szpinak myjemy, odsączamy. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dokładamy szpinak. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na upieczone tartaletki wykładamy szpinak. Na niego kładziemy kawałki łososia. Na wierzch kładziemy plastry sera pleśniowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 min.

Porady

Należy uważać z ilością soli gdyż słony może być łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy