Tartaletki z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Masło kroję na małe kawałki , przekładam do miski, przesiewam mąkę, dodaję cukier, jogurt i zagniatam bardzo krótko. Wkładam do lodówki na godzinę. Foremki tarteletek smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 6 kulek i każdą wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam z papieru do foremek i mocno dociskam. Nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 170 stopni
2. Maliny przesypuję do rondelka, dodaję cukier i zagotowuję. Przecieram przez sitko. Żelatynę rozpuszczam w łyżce gorącej wody i dodaję do malin. Odstawiam do lodówki do stężenia najlepiej na n0c. Na drugi dzień miksuję blenderem chwilę.
Odkładam 3 łyżki galaretki do dekoracji.
3.Serek mascarpone rozrabiam mikserem, dodaję galaretkę i ubijam do jednolitej konsystencji.
Zimne tarteletki smaruję kremem, galaretkę malinową przekładam do szprycy i wyciskam na kremie. Dekoruję owocami.
Komentarze