Tartaletki z różyczkami nektarynkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka, śmietanę, pokrojoną w paski margarynę i cukier wanilinowy. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
2.W tym czasie twaróg mielimy 4 razy. Do twarogu dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, jajka i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do jednolitej konsystencji.
Nektarynki myjemy i dzielimy na połówki. Kroimy w cieniutkie paseczki. Najlepiej skrobaczką do ziemniaków.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrażalki, foremki smarujemy masłem. Z ciasta robimy 12 jednakowych kulek i wylepiamy foremki. Na ciasto wykładamy pergamin i obciążamy grochem lub makaronem. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy pergamin z grochem i nakładamy masę serową. Układamy w masie różyczkę z nektarynek. Pieczemy około 25 minut w 185stopniach.
Smacznego :)
Komentarze