Tartaz budyniem waniliowym i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienita i prosta tarta. Możemy wykorzystać każde owoce, które mamy pod ręką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (forma 24 cm):

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła lub margaryny
    2 łyżki cukru
    1 żółtko
    2 łyżki jogurtu
    szczypta soli

    Budyń waniliowy gotowy lub można go przygotować samodzielnie z podanych niżej składników:
    300 ml mleka
    3 żółtka
    50 g cukru
    40 g mąki ziemniaczanej
    20 g masła
    opakowanie cukru waniliowego

    Owoce np. truskawki, borówki, porzeczki

Tartaz budyniem waniliowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko, jogurt oraz zimne masło lub margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie zagnieść jednolite ciasto i wylepić nim dno i boki formy do pieczenia wysmarowane masłem. Ciasto nakłuć widelcem. Foremkę z ciastem włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić.
  • 2. Budyń:
    Mleko przelać do rondelka, dodać żółtka. Wymieszać. Następnie wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, dodać masło. Wszystko wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć. Budyń należy zagotować.
  • 3. Budyń przelać na na ostudzone ciasto. Na wierzch układać umyte owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy