Wyśmienita i prosta tarta. Możemy wykorzystać każde owoce, które mamy pod ręką.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki (forma 24 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki jogurtu
szczypta soli
Budyń waniliowy gotowy lub można go przygotować samodzielnie z podanych niżej składników:
300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g masła
opakowanie cukru waniliowego
Tartaz budyniem waniliowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko, jogurt oraz zimne masło lub margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie zagnieść jednolite ciasto i wylepić nim dno i boki formy do pieczenia wysmarowane masłem. Ciasto nakłuć widelcem. Foremkę z ciastem włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić.
2.Budyń:
Mleko przelać do rondelka, dodać żółtka. Wymieszać. Następnie wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy, dodać masło. Wszystko wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć. Budyń należy zagotować.
3.Budyń przelać na na ostudzone ciasto. Na wierzch układać umyte owoce.
Komentarze