Tartinki bakaliowe

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie smaków

Składniki:

  • ciasto:
    15 dkg mąki
    8 dkg margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka cukru pudru

    nadzienie:
    10 dkg suszonej żurawiny
    kilka kawałków kandyzowanego imbiru
    4-5 łyżek cukinii w słodkiej zalewie

    masa śmietanowa:
    1/2 opakowania śmietany 36% (ok 100ml)
    2 żółtka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki wiśniówki

    cukier puder do posypania

Tartinki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed zapieczeniem 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim trzy formy do tartinek (średnica ok 11cm). Imbir pokroić na mniejsza kawałki, cukinię odcedzić z zalewy. Śmietanę ubić z cukrem, zmiksować z resztą składników. Dodać owoce. Wymieszać i wylać na ciasto. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy