Tartaletki z owocami i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Podane składniki siekamy razem i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na 40 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formy do tartaletek (u mnie o średnicy 90 mm). Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Po wystudzeniu wyciągamy z foremek.
2.Krem: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
W szklance mieszamy 4 łyżki mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje.
Krem rozkładamy do ostygniętych już tartaletek.
3.Owoce obieramy z gałązek, myjemy i suszymy. Układamy je na jeszcze letnim kremie. Odstawiamy do lodówki, albo w chłodne miejsce.
Komentarze