Tatar z łososia

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to smaczna i fajnie podana przekąska

  • 30 min

Składniki:

  • Łosoś wędzony na zimno plastry 150 g
    Oliwa z oliwek z chilli
    Łagodna musztarda płaska łyżeczka
    4 /5 pieczarki marynowane
    Czerwona cebula malutka
    Ogórki z chilli(krokodylki)
    Żółtko
    4 jajka ugotowane na twardo
    Ogórek podłużny
    Sól, pieprz
    Szczypiorek
    ,koperek,
    pół cytryny,
    żurawina
    Wykałaczki

Tatar z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka umyć, pokroić wzdłuż lekko posolić odstawić.Odsączyć.
  • 2. Łososia pokroić drobniutko,cebulę drobniutko w kostkę(można sparzyć wrzątkiem), pieczarki, ogórki chilli pokroić w drobniutką kostkę
  • 3. Sos

    Żółtko ucierać widelcem z łyżeczką musztardy pomalutku dodawać oliwę z oliwek i sok z cytryny pół łyżeczki (jako że surowego żółtka nie przełknę ja sos zrobiłam bez niego doprawiamy do smaku i mieszamy z łososiem, ogórkami i pieczarkami.Na koniec delikatnie wymieszać z koperkiem, szczypiorkiem i otartą skórką cytryny( wg uznania)
  • 4. Ugotowane jajka kroimy na pół owijamy ogórkami i łączymy wykałaczką na to wykładamy masę łososiową, posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i otartą skórką cytryny.Na wykałaczki nadziewamy żurawinę.Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy