Tatar z wędzonego łososia i awokado

0 (0 ocen)

  • 10 min

Moja propozycja na bardzo wykwintną przystawkę dla tych co lubią zarówno wędzonego łososia jak i awokado.

  • 10 min

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
    1 awokado
    1 mała czerwona cebulka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    świeżo mielony pieprz

Tatar z wędzonego łososia i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia posiekać nożem. Awokado obrać ze skórki,pokroić w kosteczkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Cebulkę drobno posiekać. Zmieszać razem łososia,awokado,cebulę i koperek,dodać oliwę i przyprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
    By zaprezentować tatar tak jak ja to zrobiłam należy wziąć metalową obręcz o śr. 6 cm,ułożyć na półmisku,nałożyć porcję tatara,ugnieść łyżką i delikatnie ściągnąć obręcz. Tę czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie,ponieważ z tej ilości wyjdą 3 porcje po ok. 80 g każda.
    Półmisek włożyć do lodówki,by schłodzić nieco tatar przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy