Galaretki ze stokrotkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Galaretkowe kopułki pełne kwiatów jadalnych są nie tylko smaczne, ale również bardzo atrakcyjnie wyglądają, więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości oryginalnym deserem, to koniecznie je przygotujcie.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku Pina Colada
    1 galaretka o smaku Pink Margarita
    60 ml mleka
    kilkanaście bratków polnych
    kilkanaście stokrotek

Galaretki ze stokrotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tchnienie wiosny zamknięte w galaretce 1. Galaretkę o smaku pina colada rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. 2/3 galaretki zostawiamy w miseczce do czasu aż zacznie lekko tężeć, a do pozostałej 1/3 dolewamy 30 ml mleka i dokładnie mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, to do 3 średniej wielkości filiżanek wlewamy 1-2 łyżki galaretki, układamy na niej kwiaty i zalewamy pozostałą galaretką. Filiżanki odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka z kwiatami stężeje, wylewamy na nią galaretkę wymieszaną z mlekiem i ponownie odstawiamy do lodówki. Analogicznie postępujemy z galaretką o smaku pink margarita. Z podanej ilości składników wyszło mi w sumie 6 kopułek o wielkości średniej filiżanki: 3 żółte i 3 różowe. Aby stężałe kopułki łatwo wyciągnąć z filiżanek, należy je na kilkanaście sekund włożyć do miski z bardzo ciepłą wodą. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić i nie dopuścić do rozpuszczenia galaretki.

Porady

Zaproponowane przeze mnie kwiaty można zastąpić innymi. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku podstawowych zasad dotyczących jedzenia kwiatów. Po pierwsze jemy tylko kwiaty, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Po drugie kwiaty zbieramy z dala od ruchliwych dróg i zawsze je myjemy. Można użyć również innych smaków i kolorów galaretek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy